Granny Records Showcase
Η Granny Records είναι ένα ανεξάρτητο μουσικό label με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί έναν δημιουργικό χώρο με στόχο την ανάδειξη και έκδοση ηχητικών ντοκουμέντων, τα οποία συχνά συνδιαλέγονται με εικόνες και άλλα οπτικά μέσα. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου παρουσιάζει σε ένα διήμερο φεστιβάλ στο ΚΕΤ καλλιτέχνες / καλλιτέχνιδες από τον κατάλογό της, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση των 15 χρόνων λειτουργίας του label.
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
- Σάββας Μεταξάς – Ελένη Ικονιάδου – Βίκη Στείρη
- Eventless plot
- Fabio Perletta
Σάββατο 21 Οκτωβρίου
- Σπύρος Εμμανουηλίδης
- Giovanni di Domenico
- Free Piece of Tape
www.grannyrecords.bandcamp.com
Οι Free Piece of Tape (Γιώργος Αξιώτης aka Turbo Teeth & Ευθύμης Θεοδόσης aka Bill Anagnos) δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2001. Το πρωταρχικό τους ενδιαφέρον έγκειται στην εξερεύνηση των ορίων της ηχητικής απόδοσης σε πραγματικό χρόνο και στην άρθρωση μιας μουσικής γλώσσας που κυμαίνεται από ελεύθερες drone συνθέσεις μέχρι πυκνά πολυεπίπεδα cut-ups, ενώ προβάλλουν τη δική τους άποψη σε ένα psych-dub πλαίσιο.
Ο Σπύρος Εμμανουηλίδης είναι sound artist με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τον ενδιαφέρουν οι σύγχρονες μέθοδοι σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής, με στόχο τη δημιουργία πολυεπίπεδων ηχοτοπίων που ποικίλουν σε ένταση, ρυθμό και υφή. Πειραματίζεται με ποικίλες ηχητικές πηγές (ηχογραφήσεις πεδίου, πιάνο, samples, αναλογικές πηγές). Από το 2008, είναι συνδιοργανωτής της Granny Records.
Η Βίκυ Στείρη είναι συνθέτρια, τσελίστρια και πιανίστρια. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, μετακόμισε στο Λονδίνο το 2005 και από το 2021 ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει μουσική για εγκαταστάσεις, περφόρμανς, video art και κινηματογράφο. Είναι μέλος της ομάδας αυτοσχεδιαστικής μουσικής/τέχνης Ectopia, ενώ συνεργάστηκε πρόσφατα με την Ελένη Ικονιάδου σε διάφορα πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων το LP “Future Chorus”. Το ντεμπούτο LP της “Balm” θα κυκλοφορήσει το 2024.
Ο Giovanni Di Domenico, πιανίστας, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977 και μεγάλωσε στην Αφρική. Μέχρι τα 24 του, υπήρξε αυτοδίδακτος. Γράφτηκε στη συνέχεια στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, στην Ολλανδία, με ειδίκευση στο πιάνο τζαζ. Ανάμεσα στις επιρροές του βρίσκονται τα “Préludes” του Debussy, τις “Sequenzas” του Luciano Berio, την “ambi-ideation” που ακούγεται στις ηχογραφήσεις του Borah Bergman, την πολυσήμαντη πυκνότητα του Cecil Taylor, τη διαφάνεια του Paul Bley, ορισμένες ριζοσπαστικές εκδηλώσεις από τον υπόκοσμο της ποπ μουσικής. Σήμερα ζει στις Βρυξέλλες.
Οι Eventless Plot δημιουργήθηκαν το 2002, στη Θεσσαλονίκη. Δανείζονται στοιχεία από διαφορετικά είδη και αισθητικές για να χτίσουν το δικό τους υβρίδιο ήχου. Επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στις ηχητικές λεπτομέρειες σε διάφορες μορφές πειραματισμού. Από το free impro και το noise μέχρι τη new electronica, την ηλεκτροακουστική σύνθεση και τη jazz, η μουσική τους παραμένει αντισυμβατική και σύγχρονη. Χρησιμοποιούν ποικίλα όργανα, αναλογικές πηγές, ηχογραφήσεις πεδίου και Max/MSP patches. Ενσωματώνουν επίσης στις συνθέσεις τους τμήματα από συνεργασίες με άλλους μουσικούς.
Ο Fabio Perletta είναι sound artist, καθηγητής και επιμελητής. Ζει και εργάζεται στην Ιταλία. Διερευνά τις εντάσεις και τις ισορροπίες που συνυπάρχουν μεταξύ παρουσίας και χώρου, σιωπής και θορύβου, εστίασης και αντίληψης του χρόνου. Επιδιώκει να δημιουργήσει διευρυμένες εμπειρίες στις οποίες αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα, πολλαπλότητα και παροδική φύση των ακουστικών πραγματικοτήτων. Το έργο του περιλαμβάνει ηχογραφημένες συνθέσεις, περφόρμανς, site-specific εγκαταστάσεις, παρτιτούρες κειμένων, διαδικτυακά έργα και συμμετοχικές δράσεις, με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο σε φεστιβάλ και γκαλερί.
Ο Σάββας Μεταξάς είναι μουσικός και sound artist. Εργάζεται στους τομείς της πειραματικής μουσικής, των ηχογραφήσεων πεδίου και της σπονδυλωτής σύνθεσης. Μετρώντας περισσότερες από 15 κυκλοφορίες, η μουσική του έχει κυκλοφορήσει από πολλές εταιρίες (LINE, Suerpang, Granny Records, Orila, Glistening Examples, More Mars, Cronica, Phinery, Flaming Pines, Coherent States, Falt). Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες. Το 2008, συνίδρυσε την εταιρεία Granny Records, η οποία εστιάζει στην έκδοση έργων από σύγχρονους ηλεκτρονικούς μουσικούς, που κινούνται στο φάσμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, του θορύβου, της ηλεκτροακουστικής σύνθεσης και της σύγχρονης electronica. Συνδιοργάνωσε και συν-επιμελήθηκε εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας πολυάριθμους Ευρωπαίους και Έλληνες καλλιτέχνες. Άλλες δουλειές του περιλαμβάνουν τη δημιουργία και σύνθεση ήχου για εγκαταστάσεις και site-specific performances, καθώς και μουσική για ταινίες μικρού μήκους και σύγχρονο χορό.
Η Ελένη Ικονιάδου είναι media artist, συγγραφέας και εκπαιδευτικός με ειδίκευση στις ψηφιακές και ηχητικές τέχνες. Διευθύνει το Fugitive Voices, μια σειρά συνομιλιών με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς (Royal College of Art). Είναι resident host στο stegi.radio. Είναι ιδρύτρια και συν-εκδότρια της σειράς Media Philosophy Series (Rowman & Littlefield), συν-εκδότρια του Unsound: Undead (Urbanomic, 2019) και συγγραφέας του βιβλίου The Rhythmic Event: Art, Media and the Sonic (MIT Press, 2014). Έχει εκθέσει, εκτελέσει και παρουσιάσει έργα της στο Institute of Contemporary Arts London, CTM Berlin, Barbican Centre, TATE Britain and Modern, Nottingham Contemporary, Arebyte gallery, Spike Island Bristol, MUTEK Montreal, Loop Berlin, Unsound Krakow και MIRA Barcelona.