Θεατρο

American Dream

Προγραμμα:
Σάββατο/Κυριακή, 28 & 29 Μαρτίου και 4 & 5 Απριλίου | 21:00
Διαρκεια:
80'
Εισιτηρια:
10€, 8€ (φοιτητικό, άνω 65), 5€ (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)
Πληροφοριες / Κρατησεις:
Συντελεστες
Κείμενο:
Nicoleta Esinencu
Μετάφραση από τη ρουμανική γλώσσα:
Alexandra Lazarescu
Σκηνοθεσία:
Elisabeth Marie
Μουσική & ήχος:
Cyril Alata
Σκηνογραφία:
Grégoire Perrier
Παίζουν:
Selin Altiparmak, Jason Bitter, Elisabeth Marie
Παραγωγή:
Scarface Ensemble Company
Σχετικα

Η γαλλίδα σκηνοθέτις Elisabeth Marie και η ομάδα Scarface Ensemble έρχονται για τέταρτη φορά στο ΚΕΤ (Οιδίπους επί Κολωνώ / 2013, Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ / 2014, Ακραιόφιλο / 2017) για να παρουσιάσουν το θεατρικό έργο της Nicoleta Esinencu American Dream.

Το “American Dream” ξεκινά με το όνειρο μιας φοιτήτριας από τη Μολδαβία να συμμετάσχει σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα σπουδών και εργασίας με τίτλο «Summer Work & Travel». Πρόκειται για ένα γνωστό πρόγραμμα, που προσφέρει σε ξένους φοιτητές την ευκαιρία να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι και να κερδίσουν λίγα χρήματα. Το όνειρο γίνεται εφιάλτης, αφού η ηρωίδα αναγκάζεται να εργαστεί παράνομα στη Μόσχα, ώστε να εξοφλήσει τα χρέη που συσσώρευσε η οικογένειά της προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διαμονή της στην Αμερική.

Το κείμενο, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, περιγράφει μια κοινωνία που θέλει να παρουσιάζεται ως ιδανική και που υπόσχεται εύκολη πρόσβαση στα ποικίλα αγαθά των διαφημίσεων. Αυτό το αμερικανικό όνειρο διατείνεται πως μπορεί να παράσχει σε όλους το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, στην εξασφαλισμένη τροφή και εν τέλει στην παγκόσμια ειρήνη.

Elisabeth Marie
Μετά από τις σπουδές της στο Στρασβούργο, διδάσκει γαλλικά για τρία χρόνια. Παράλληλα διεξάγει προσωπική έρευνα πάνω στη φωτογραφία και την ηχητική γραφή. Αναπτύσσει επίσης δημιουργικά εργαλεία στο σταυροδρόμι του ραδιοφώνου, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εργάζεται για τις εκπομπές Panorama Matinales και Nuits Magnétiques του ραδιοφωνικού σταθμού France Culture. Το 1979 ιδρύει την ομάδα Scarface Ensemble, μαζί με τους Bernard Bloch και Ismail Safwan. Το 1985 εγκαθίσταται στη Μυλούζ, όπου ανεβάζει παραστάσεις που ενώνουν τη μουσική με τη θεατρική έρευνα. Το ρεπερτόριο των παραστάσεών της θίγει κοινωνικά ζητήματα και αποτελείται είτε από κείμενα της ίδιας, είτε από κείμενα σύγχρονων και κλασικών συγγραφέων (Fassbinder, Alloula, Heiner Müller, LeRoi Jones, Godard, Perec, Πλάτων, Shakespeare, Ibsen, Gorki, Dostoevsky, κ.ά.). Η παραγωγή των παραστάσεών της γίνεται σε δομές αποκέντρωσης, στην περιοχή της Ile-de-France και εκτός Γαλλίας. Πολλές από τις παραστάσεις πραγματοποιούνται επίσης σε μη θεατρικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε διαμερίσματα, βιβλιοθήκες, φυλακές, καταλύματα, δημόσιες πλατείες και καντίνες εργοστασίων.

*Η παράσταση είναι στα ελληνικά και τα γαλλικά (με ελληνικούς υπότιτλους).

Με την υποστήριξη του δήμου του Στρασβούργου, της περιοχής Grand est, και του οργανισμού Spedidam.