Support Us

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, γνωστό ως ΚΕΤ, είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός χώρος στη γειτονιά της Κυψέλης, στην Αθήνα. Τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, κατοίκων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής, φιλοξενεί πειραματικές συναυλίες (αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρονικής και σύγχρονης μουσικής, free jazz…), θεατρικές και χορογραφικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές — με έμφαση στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ —, spoken word βραδιές και ανοιχτές συζητήσεις.

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από τη Φωτεινή Μπάνου και τον Δημήτρη Αλεξάκη στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Η Αγγελική Καράμπελα συμπλήρωσε την ομάδα τον Νοέμβριο του 2015.

Λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, 5, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, και μπορεί να φιλοξενήσει από 50 μέχρι 90 θεατές.

Η ιδιαίτερη διαρρύθμιση του χώρου — ένας ημιυπόγειος όροφος σε σχήμα Γάμα που περιβάλλει σαν μπαλκόνι ένα ψηλοτάβανο υπόγειο, χωρίς μόνιμο σκηνικό χώρο — επιτρέπει στις καλλιτεχνικές ομάδες να δοκιμάζουν πιο αμέσους, αυθόρμητους τρόπους παρουσίασης της δουλειάς τους.

Με παραστάσεις και προβολές που εστιάζουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία, στις εξόριστες μνήμες του Εμφυλίου Πολέμου, στα ίχνη που άφησε στη συλλογική μνήμη το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, στην εμπειρία των sex workers, σε μαρτυρίες μεταναστριών που εργάζονται στην Ελλάδα ως καθαρίστριες ή κατ’ οίκον φροντίστριες, το πρόγραμμα του χώρου αντανακλά ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια, δύο θεατρικές παραγωγές — “Πόλεμος Τοπίων” και “Μέρα Σάββατο” — που δημιουργήθηκαν στο ΚΕΤ σε συνεργασία με τη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Irène Bonnaud, περιόδευσαν σε διακεκριμένα γαλλικά θέατρα — στο Aubervilliers, τη Reims, το Châteauvallon, τη Νίκαια, το Montpellier, τη Λυών. Η παράσταση “Μέρα Σάββατο”, αφιερωμένη στην ιστορία των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων, θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Cartoucherie, τον εμβληματικό χώρο του Θεάτρου του Ήλιου (Théâtre du Soleil), στα ανατολικά του Παρισιού.

Χώρος για την αναζήτηση καινούργιων μορφών, καλλιτεχνικών ή πολιτικών, χώρος ανταλλαγής και όχι απλής πολιτιστικής κατανάλωσης, αποτελείται από μια μικρή ομάδα που καλείται να αντιμετωπίσει τεχνικά, καλλιτεχνικά, επικοινωνιακά και οργανωτικά ζητήματα. Παρότι σύνθετη, η ανεξάρτητη αυτή διαχείριση επιτρέπει μια άμεση και στενή σχέση με τους καλλιτέχνες και το κοινό.

Μετά από το διετές κλείσιμο που επέφερε η πανδημία του Covid-19, το ΚΕΤ ανέπτυξε περαιτέρω συνεργασίες με χώρους, ομάδες και labels από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τότε που πρωτοάνοιξε, δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη — χρηματική ή μη — από την Πολιτεία. Κρατά συνειδητές αποστάσεις από τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα που, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδύσει μαζικά στον καλλιτεχνικό τομέα. Σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Κράτους από τη διαμόρφωση μιας δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής, η άνοδος των ιδρυμάτων εγείρει σημαντικά ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και ως προς τον αντίκτυπο που έχουν στην καλλιτεχνική κοινότητα, ερωτήματα τα οποία θα άξιζαν να συζητηθούν περαιτέρω. Η κύρια πηγή εσόδων του ΚΕΤ βασίζεται στο μοίρασμα των εισιτηρίων με τις φιλοξενούμενες ομάδες. Παρά τον μη-εμπορικό χαρακτήρα του προγράμματός του, κατάφερε έτσι να εξασφαλίσει μια σχετική, πάντα επισφαλή, βιωσιμότητα.

Το ΚΕΤ ιδρύθηκε σε μια περίοδο μαζικών περικοπών και διαρθρωτικών αλλαγών στον πολιτιστικό τομέα. Παρουσιάζει ένα μοντέλο βασισμένο στην ανεξαρτησία, ένα ισχυρό τοπικό αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο. Τίποτα δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί δεδομένο και ο χώρος εξερευνά συνεχώς νέους τρόπους ώστε να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από 11 χρόνια δραστηριότητας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μόνιμη εκστρατεία χρηματοδότησης. Πιστεύουμε σε μια ζωντανή, οργανική σχέση μεταξύ καλλιτεχνικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων. Πιστεύουμε στη σημασία των μεικτών ή υβριδικών “τρίτων χώρων” πολιτισμού («third places», «tiers-lieux») για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων, τη διασταύρωση των εμπειριών και των αγώνων τους. Έχουμε την πεποίθηση πως η ανεξαρτησία τέτοιων εγχειρημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα στην τρέχουσα περίοδο. Πιστεύουμε εν τέλει ότι το κοινό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησής μας.

Σύνδεσμος:
https://donorbox.org/support-ket