προβολές

Balkan Can Kino | προβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους + Q&A

Προγραμμα:
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, 20:30
Εισιτηρια:
είσοδος ελεύθερη
Πληροφοριες / Κρατησεις:
Συντελεστες
Σχετικα

Balkan Can Kino | “Onstage/Offstage/Backstage”
αφιέρωμα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους + Q&A

Το Balkan Can Kino παρουσιάζει στο ΚΕΤ μια ειδική βραδιά προβολών, αφιερωμένη σε ιστορίες και εμπειρίες ανθρώπων και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο θέατρο, στην performance, στο μπαλέτο και άλλα είδη παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο, μέσα από πρόσφατα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διεθνούς παραγωγής (Ελ Σαλβαδόρ, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Βουλγαρία). Την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας ÚNICA, Hugo Mata Parducci.

Πρόγραμμα:

– Única (Ελ Σαλβαδόρ, 2019, 20′)
σκην. Hugo Mata Parducci

Το ντοκιμαντέρ του Hugo Mata Parducci καταγράφει την ιστορία της Γιαμιλέθ από το Ελ Σαλβαδόρ, που εργάζεται ως τεχνικός φωτισμού στο θέατρο, μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες της ίδιας της πρωταγωνίστριας. Τι σημαίνει για μια γυναίκα να εργάζεται στο θέατρο στη χώρα της σήμερα;
trailer: https://vimeo.com/352690808

– New Era / Νέα Εποχή (Ελλάδα, 2018, 12′)
σκην. Πέγκυ Ζούτη

Ένα ντοκιμαντέρ για το θέατρο σκιών και την επιβίωση του στα χρόνια της κρίσης. Πώς οι σύγχρονοι καραγκιοζοπαίχτες μυούνται στην παλαιική τέχνη του θεάτρου σκιών, προσπαθώντας να στηρίξουν την τέχνη και το επάγγελμα τους στο χώρο της ψυχαγωγίας, ανταγωνιζόμενοι την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή.
trailer: https://vimeo.com/269002919

– A Monologue in the Intermission (Βουλγαρία, 2018, 25′)
σκην. Peter Vulchev

Ντοκιμαντέρ-πορτραίτο της πρίμα μπαλαρίνας Βέσα Τόνοβα, γυρισμένο μέσα σε έξι ώρες, κατά τη διάρκεια της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων” στη Σόφια το 2014. Μέσα στη φορτισμένη ατμόσφαιρα της παράστασης, η Τόνοβα, από το καμαρίνι της, κάνει τις πιο ειλικρινείς αποκαλύψεις για τη ζωή της.
trailer: https://vimeo.com/345186171

– Va-Bene (Γερμανία-Γκάνα, 2018, 10’)
σκην. Brenda Jorde

Ο Va-Bene είναι performance artist και ασκεί κριτική στις παραδόσεις της Γκάνας που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οτιδήποτε έξω από το «κανονικό». Το πορτραίτο αυτό εστιάζει στην περφορμανς της ζωής του. Ντύνεται θηλυκά για να προκαλέσει τον τρόπο που οι άνθρωποι στη Γκάνα αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά σώματα. Αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να καταπιέσει κάποιος τον εαυτό του για να παλέψει υπέρ της ανεκτικότητας και της ανθρωπιάς.
trailer: https://vimeo.com/252797642

– Luca m/w/d (Γερμανία, 2019, 7′)
σκην. Hannah Schwaiger & Ricarda Funnemann

“Νιώθω ότι το φύλο μου είναι ευμετάβλητο, δεν είμαι ποτέ άντρας ή γυναίκα. Είμαι απλά ένα σώμα που αντιστοιχεί σε μια ψυχή κι ένα μυαλό που δημιουργεί”. Έτσι περιγράφει @ Λούκα τον εαυτό τ@. Στο θέατρο ανακαλύπτει έναν τρόπο ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, κάτι που ελπίζει να περάσει κάποια μέρα σε όσους επικρίνουν την εμφάνιση, τα πιστεύω και τον τρόπο που εκφράζει την αγάπη τ@.

Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.