σινεμά

BCK Pop Up Film Festival – Session #2

Προγραμμα:
Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 | 20:30
Εισιτηρια:
είσοδος ελεύθερη
Πληροφοριες / Κρατησεις:
περιορισμένος αριθμός θεατών/κρατήσεις απαραίτητες: 213 00 40 496
Συντελεστες
Σχετικα

Το Balkan Can Kino, στο πλαίσιο του BCK Pop Up Film Festival 2022, παρουσιάζει στο ΚΕΤ την ενότητα War and Propaganda/Πόλεμος και Προπαγάνδα που περιλαμβάνει τέσσερα ντοκιμαντέρ διεθνούς και σύγχρονης παραγωγής. Οι τέσσερις ταινίες πραγματεύονται ιστορίες γενοκτονιών, πολέμων, καταπίεσης και προπαγάνδας. Ιστορίες που πολλοί θα ήθελαν να “διαγράψουν” από την ανθρώπινη μνήμη.

Πρόγραμμα ταινιών:

Unseen Photos Of Anfal/Αθέατες φωτογραφίες του Anfal

Σκηνοθέτες: Hawraz Muhamed & Nabaz Ahmed | 2019 | Ιράκ | 26’

Η ταινία διηγείται τη ζωή ενός φωτογράφου που έζησε σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και σε περιοχές όπου συντελούνταν γενοκτονία. Φωτογράφισε τους ανθρώπους των χωριών και των πόλεων εκεί. Μετά από πολύ καιρό, περισσότερο από 25 χρόνια, τα αρνητικά φιλμ πέρασαν από τον ιδιοκτήτη τους σε άλλον. Πρόσφατα, κάποιος από το χωριό Asker βρήκε αυτές τις φωτογραφίες. Άρχισε να αναζητά από χωριό σε χωριό τους συγγενείς αυτών που είχαν σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική επιχείρηση Anfal. Κάθε φωτογραφία έχει και μία συγκινητική ιστορία. Για παράδειγμα, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έχασε τα πέντε παιδιά του το 1988 και δεν είχε καμιά φωτογραφία τους. Τριάντα χρόνια μετά, μπορούν να δουν φωτογραφίες των παιδιών τους.

Bread and a Blanket/Ψωμί και Κουβέρτα

Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γκρίντζος | 2020 | Ελλάδα | 39’

Την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 1943, η μικρή πόλη των Καλαβρύτων πυρπολείται από τον κατοχικό στρατό των Ναζί. Όλοι οι άντρες οδηγούνται με τη βία σ’ έναν κοντινό λόφο και εκτελούνται. Αυτό το έγκλημα πολέμου θα περάσει στην ιστορία, μαζί με τη σφαγή της μεραρχίας Άκουι, ως η μεγαλύτερη σφαγή στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις άντρες που είδαν με τα μάτια τους αυτά τα γεγονότα ως παιδιά, κλειδωμένοι με τους υπόλοιπους αμάχους στο δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων, ξαναθυμούνται αυτή την τραυματική εμπειρία.

Youth/Νιάτα

Σκηνοθέτιδα: Kristin Li | 2018 | Καναδάς | 7’

Η μητέρα της σκηνοθέτιδας βλέπει μία προπαγανδιστική ταινία για την Αυγή και το Κίνημα της Υπαίθρου που έλαβε χώρα το 1970 στην Κίνα : οι αρχές, υπό την διαταγή του Mao Zedong, στέλνουν χιλιάδες εφήβους των πόλεων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της δημιουργού) να δουλέψουν σε εξαθλιωμένα αγροτικά χωριά.

Big Lies/Μεγάλα Ψέματα

Σκηνοθέτης: Igor Runov| 2019 | ΗΠΑ | 39’

Η έννοια των “Μεγάλων Ψεμμάτων” επινοήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σαν προπαγανδιστικό όπλο στο έργο του “Ο Αγών μου”, αλλά χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Γιόζεφ Στάλιν για να αποκρύψει το ζήτημα της μεγάλης πείνας στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Ο κύριος χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ είναι μία Αμερικανίδα συγγραφέας που ερευνά τη Ρωσία εκείνων των χρόνων. Συναντά τους τελευταίους επιζώντες του Holodomor, του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας (1932-1933). Σύντομα καταλαβαίνει ότι ο πόλεμος των Ρώσων της υπαίθρου που ξεκίνησε από τους Μπολσεβίκους 100 χρόνια πριν, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ανακαλύπτει επίσης πολλά αμφιλεγόμενα γεγονότα σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν τα αμερικανικά media και οι αμερικανικές επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 στη Σοβιετική Ρωσία. Τέλος, ερευνά τη σύνδεση εκείνων των γεγονότων με τα σημερινά fake news.

*Οι ταινίες προβάλλονται στις ομιλούσες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους.