προβολές ντοκιμαντέρ

Chasing Houses | 2ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου

Προγραμμα:
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 18:00
Εισιτηρια:
είσοδος ελεύθερη
Πληροφοριες / Κρατησεις:
Συντελεστες
Σχετικα

To 2o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου θα γίνει στην Αθήνα, από την Παρασκευή 4 έως το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, σε διαφορετικούς χώρους. Το θέμα του φετινού Συμποσίου είναι: Localities.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων η ενότητα του συμποσίου με τίτλο Chasing Houses. Στην ενότητα αυτή, το Balkan Can Kino παρουσιάζει το πρόβλημα στέγασης σε δυο διαφορετικές ηπείρους, μέσα από διαφορετικά πρίσματα και ιστορίες. Θα προβληθούν δυο ταινίες, το Chasing Houses (Γερμανία, ΉΠΑ, 2017) και το Taking Place (Γαλλία, Ρουμανία, 2018). Τις προβολές των δυο ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση με πάνελ ομιλητών, με θέμα τις δραστικές αλλαγές στα μητροπολιτικά κέντρα, την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για στέγη, την επέλαση του airbnb στην Αθήνα, τα co-housing projects, κ.λ.π.

Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν κινηματογραφικές ομάδες, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και θεωρητικοί, με μικρής διάρκειας εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις, πάνελ, προβολές, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς πάνω στην ευρεία έννοια του Localities (περιοχή, γειτονιά, μέρος, θέση, συνοικία, κοινότητα, οικισμός, τόπος, σημείο, χώρος, σκηνικό, τοποθεσία κ.ά).

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τις 7 Οκτωβρίου:

>> 18:00 – Προβολή της ταινίας Chasing Houses (Γερμανία, ΗΠΑ, 2017)

Το πειραματικό ντοκιμαντέρ Chasing Houses εισχωρεί στην αντιφατική περιοχή μεταξύ σταθερής και κινητής στέγασης. Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους με κινητά σπίτια στην προσπάθειά τους να εγκατασταθούν σε κάποιο μέρος της απέραντης αμερικανικής δύσης. Ο καθένας από αυτούς τους ανθρώπους έχει διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετική οικονομική κατάσταση: μια μεσίτρια που έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της ως showgirl στο Λας Βέγκας, ένας μεταφορέας και ένας υποστηρικτής του Κινήματος του Τσαγιού εξηγούν πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός, ένας ερημίτης που προτιμά τη ζωή σε τροχόσπιτο από την πόλη, καθώς και τουρίστες που απολαμβάνουν εκτεταμένες διακοπές.

Σκηνοθεσία: Justin Time

Γλώσσα: Αγγλικά (με αγγλικούς υπότιτλους)

Διάρκεια: 60’

Trailer: www.vimeo.com/219601580

>> Διάλειμμα 15 λεπτών

>> 19:15 – Προβολή της ταινίας A Lua Platz / Taking Place (Γαλλία, Ρουμανία, 2018)

Στα περίχωρα του Παρισιού, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο προάστιο, μια ομάδα οικογενειών από τη Ρουμανία ψάχνει ένα μέρος για να ζήσει. Από το εγκαταλελειμμένο χωριό τους, μέχρι τις κατεδαφισμένες παραγκουπόλεις και τα κατεχόμενα σπίτια, η αναζήτηση στέγης τους συνενώνει σε μια κοινή ιστορία, σφυρηλατημένη μέσω της αλληλεγγύης και χαρακτηριζόμενη από τη συνεχή μετατόπιση. Συνοδεύοντάς τους στο δικό τους ταξίδι, το ντοκιμαντέρ αυτό χτίστηκε ως ένα εναλλακτικό σπίτι γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.

Σκηνοθεσία: Jeremy Gravayat

Γλώσσα: Γαλλικά, Ρουμάνικα (με αγγλικούς υπότιτλους)

Διάρκεια: 93’

Trailer: www.vimeo.com/295807837

>> 20:45 – Ομιλία, συζήτηση με τις Δήμητρα Σιάτιστα και Κωνσταντίνα Θεοδώρου από την Co-Hab

Η Co-Hab Athens (https://cohabathens.com/) είναι μια ανοιχτή ομάδα που διερευνά μη-κερδοσκοπικά μοντέλα κατοικίας, με άξονες την αυτο-οργάνωση, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, ως απάντηση στα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Επιδιώκει τη συλλογική παραγωγή γνώσης, την ενεργοποίηση του διαλόγου και τη συμβολή στη διαμόρφωση εναλλακτικών φαντασιακών για την κατοικία, μέσα από ανοιχτά εργαστήρια, ανταλλαγή γνώσης για εγχειρήματα του εξωτερικού, διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου και διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων. Στη συζήτηση θα παρουσιαστούν κάποια από αυτά τα εναλλακτικά μοντέλα, όπως οι συνεταιρισμοί κατοικίας, τα συνεργατικά σχήματα στέγασης και άλλες μορφές συλλογικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης, και θα τεθούν ερωτήματα για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη αντίστοιχων μοντέλων στην Ελλάδα.