σινεμά

“En face” — Cinemakhia Collective

Προγραμμα:
Σάββατο 13 Μαΐου 2023 | 20:00
Εισιτηρια:
5€
Πληροφοριες / Κρατησεις:
κρατήσεις απαραίτητες: viva.gr & ☏ 213 00 40 496
Συντελεστες
Σχετικα

Το ΚΕΤ προβάλλει το ντοκιμαντέρ “En face” (2015, 60’) της κολεκτίβας Cinemakhia. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Το ακρωτήρι Κόρακας στη Λέσβο βρίσκεται απέναντι από την τουρκική ακτογραμμή. Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης» του 2015, κάθε μέρα, χιλιάδες μετανάστες βγαίνουν στις ακτές και προχωρούν μέχρι το κοντινότερο χωριό, την Κλειώ – τα πρώτα τους βήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η άφιξη και το πέρασμα «αυτών από την άλλη μεριά» έχει ταράξει τα νερά των κατοίκων του χωριού, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία με την ανταλλαγή πληθυσμών. Μεταξύ απόρριψης και ταύτισης με τους εξόριστους του σήμερα, οι ιστορίες αυτές περιπλέκονται δημιουργώντας χώρο για να ξεδιπλωθεί το περίπλοκο «παιχνίδι του καθρέφτη».

Η Cinemakhia είναι μία κολεκτίβα που αποτελείται από Έλληνες και Γάλλους, οι οποίοι ενώθηκαν για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Το όνομα της κολεκτίβας είναι ένα λογοπαίγνιο από τις ελληνικές λέξεις ‘’cinema’’ και ‘’συμμαχία’’. Προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία όπως η Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Ιστορία, Οικονομία και οι Τέχνες, τα μέλη της Cinemakhia δεν είναι μέρος του κινηματογραφικού κόσμου. Η συλλογική διάθεση και η πληθώρα των προσεγγίσεων πάνω σε διάφορα θέματα είναι η δυναμική του έργου αλλά και η απόδειξη ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι συνεργασίας και συνδιαμόρφωσης.

Trailer: www.vimeo.com/198044660

Fb page Cinemakhia: www.facebook.com/cinemakhia

Με την υποστήριξη του CNC – Fonds d’aide à l’innovation documentaire, Les Batelières Productions.

Official selection και διακρίσεις:

The Athens Ethnographic Film Festival
Traces de Vies
MEDIMED
DOC-Cévennes
FIFIG (Festival international du film insulaire de l’ile de Groix) : Prix Lucien Kimitété
Festival Semons l’avenir
PriMed
Migrant’scène
Le mois du documentaire

Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.