Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου
Το ΚΕΤ φιλοξενεί μια δημόσια συνάντηση με τις ιστορικούς Τασούλα Βερβενιώτη και Δανάη Καρυδάκη γύρω από το βιβλίο Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου / Η δυναμική της μνήμης που δημοσίευσε η πρώτη το 2021 στις εκδόσεις Κουκκίδα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μυρμήγκι, γειτονικό στέκι αλληλεγγύης που, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, φιλοδοξεί να προσεγγίσει το ιστορικό πλαίσιο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου.
«Το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν και καθορίζει το μέλλον»: στο βιβλίο Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου, η Βερβενιώτη επιχειρεί, μέσα από τις διηγήσεις και μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού Καταφύγι Αγράφων, να αναπλάσει την εποχή του Εμφυλίου, να δώσει φωνή στον αφανή άμαχο πληθυσμό και να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο εκείνη.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων – θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Τασούλα Βερβενιώτη σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διδακτορικό της (Πάντειο Πανεπιστήμιο) είναι αφιερωμένο στα αίτια της συμμετοχής και στη δράση των γυναικών στις Εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει επίσης εργαστεί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Όπως το γράφει η Δανάη Καρυδάκη, “άλλαξε το ελληνικό ιστοριογραφικό τοπίο εισάγοντας την Προφορική Ιστορία στην έρευνά της για τις γυναίκες της ΕΑΜικής Αντίστασης ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και πρωτοστάτησε στα χρόνια της κρίσης στη δημιουργία και επιμόρφωση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας.”
Συνέντευξη για την Προφορική Ιστορία με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, από τη Δανάη Καρυδάκη: https://thepressproject.gr/i-istoriki-gkremizoune-ta-agalmata-mia-synentefxi-gia-tin-proforiki-istoria-me-tin-istoriko-tasoula-vervenioti/
Ομάδες Προφορικής Ιστορίας: http://oralhistorygroups.gr/