Μουσικη

Spyros Polychronopoulos – “duende”

Προγραμμα:
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 | 21:00
Εισιτηρια:
6€
Πληροφοριες / Κρατησεις:
κρατήσεις απαραίτητες: viva.gr & ☏ 213 00 40 496
Συντελεστες
Σχετικα

Ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος (aka Spyweirdos) παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το δίσκο του με τίτλο “duende” που κυκλοφόρησε στην αυστραλιανή δισκογραφική Room40 τον Ιούλιο του 2021. Η συναυλία είναι για blindfolded κοινό (θα δοθούν μάσκες στην είσοδο).

“Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία του τελευταίου σόλο άλμπουμ μου. Σε κάθε κυκλοφορία μέχρι τώρα, έχω διατηρήσει μια διαφορετική εστίαση και αισθητική, αλλά έχω προσπαθήσει για το άγνωστο ως κοινό σημείο μεταξύ των έργων. Σε αυτό το άλμπουμ κάθε ήχος, εκτός από τα field recordings, παράγεται από μουσικά όργανα που έχω κατασκευάσει ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου. Τα field recordings ήταν κυρίως ήχοι που κατέγραψα την εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού στην Αθήνα. Τους ηχογράφησα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε καταστήματα όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν ελάχιστα, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους δρόμους όπου οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να κοινωνικοποιηθούν.

Μέχρι αυτή την κυκλοφορία χρησιμοποιούσα αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία για τον έλεγχο του ήχου. Στο “duende” είναι η πρώτη φορά που κατασκεύασα φυσικά αντικείμενα για να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και ένιωσα ότι έπρεπε να απαλλαγώ από την ανάγκη να ελέγξω κάθε μικρή λεπτομέρεια και σε ορισμένες περιπτώσεις να αφήσω τις τυχαίες δονήσεις του οργάνου να με οδηγήσουν. Τα όργανα που κατασκευάστηκαν υπαγόρευσαν νέα συνθετικά μονοπάτια και αυτά τα μονοπάτια υπαγόρευσαν την κατασκευή νέων οργάνων. Ήταν μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο αλληλοεξαρτώμενων στοιχείων: των συσκευών και του ήχου.

Ο τίτλος Duende προέρχεται από μια διάλεξη που έδωσε ο Federico García Lorca στο Μπουένος Άιρες το 1934. Σε αυτή τη διάλεξη ο Λόρκα χρησιμοποιεί τη λέξη “duende” για να αναφερθεί στην ουσία όλων των έργων τέχνης, το κρυμμένο στοιχείο που θέλουμε να αγγίξουμε, αλλά που παραμένει πάντα απρόσιτο. Είναι μια από αυτές τις λέξεις που όχι μόνο είναι δύσκολο να μεταφραστούν, αλλά και δύσκολο να οριστούν σε μια άλλη γλώσσα. Ως εκ τούτου, αυτό το έργο, το “duende”, έχει τη δική του μοναδική ύπαρξη και δεν επιδέχεται ερμηνείες. Μπορεί να θεωρηθεί καλύτερα σε έναν αστερισμό που περιλαμβάνει τα προηγούμενα έργα μου”. – Σ.Π., 2021

www.room40.bandcamp.com/album/duende