σινεμά

“Στο σώμα της”

Προγραμμα:
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 | 20:00
Εισιτηρια:
5€
Πληροφοριες / Κρατησεις:
more.com & ☏ 213 00 40 496
Συντελεστες
Σχετικα

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίες εναπομείνασες «δεκαπεντίστρες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δυο βδομάδες, προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζωντανών, προετοιμάζοντας παράλληλα τη Μονή για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου. Το “Στο σώμα της” καταγράφει τη ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του “Δεκαπέντε”. Μέσα από τα πορτρέτα των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή, διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή και τον ποιητή και ερευνητή Μάριο Χατζηπροκοπίου με θέμα την αντιμετώπιση της εθνογραφίας μέσα από μια queer οπτική γωνία.

Ο χώρος θα φιλοξενεί την ημέρα της προβολής ένα εικαστικό έργο της Ζωής Μαντά, φωτογράφου της ταινίας, με τίτλο “Το Μαρτύριο της Αγίας Ηδονής”.

* Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

“Στο σώμα της” (2018, ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 84’)
Σκηνοθεσία & σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Μαντά
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Παραγωγή: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Βίκυ Μίχα, Boo productions, ΕΡΤ Α.Ε., Momento Films

περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/stosomatis